Mc. Agun Dena
Pensaments d'un roig separatista.
Mc. Agun Dena

La reconversió de la mineria del carbó.

Agost 10th 2013 in General

Aquest és un article que fa temps que em voltava pel cap/bloc, però encara no m’havia atrevit a publicar.

Ja se que tinc molt de morro per opinar de coses que no conec gaire, igual em direu que no sé del que parlo, i de fet parlo d’oïdes. He intentat llegir els arguments de les parts a diferent premsa, i al final només se m’acut dir que “Sempre les fem igual de malament, les reconversions”.

Era una novetat que la mineria i el consum de carbó anava a la baixa?, especialment en voler reduir les emissions !

Crec que l’evolució i dimensions que podrien mantenir el sector del carbó cap a la segona dècada del segle XXI es coneixien de fa més d’una dècada o dues, però ningú se’n va ocupar. NO es pot pretendre mantenir una indústria que no resulti sostenible econòmica i ecològicament a base de subvencions i ajuts que afavoreixen majoritàriament interessos privats corporatius amb la coartada de mantenir uns llocs de treball al sector que al final s’acaben destruint igualment.

Fa molts anys que expert@s en competències, formació laboral i desenvolupament industrial (que algun@s ha d’haver-hi) s’haurien hagut de posar sobre el terreny, observar la feina i parlar amb els/les diferents professionals que hi treballen i amb els sindicats, detectar les competències que manifesten en el seu treball i veure com es podien modelar, completar i adaptar a diferents models econòmics/productius, decidir quins tipus de industria o empresses es podien beneficiar de tenir traballador@s amb aquestes competències, i afavorir que s’implantessin als territoris i anessin absorbint població cap a altres activitats de forma progressiva.

Si fa falta el carbó que faci falta, que s’extregui i es vengui al preu que correspongui, però sense suportar artificialment aquesta indústria, i afavorint amb temps l’adaptació de la població a noves activitats. Això, començat quan era temps de fer-ho, hauria estalviats els miners una bona dosi de patiment, i hauria fet més competitiva l’economia de les dites conques mineres, que no només han de ser mineres.

Com sempre, en l’últim que es pensa és en els/les treballador@s.

Mc.Agun Dena

PS.: Agrairé comentaris i, especialment,  crítiques en aquest tema.
requiredrequired - won't be displayed


Your Comment:

He trobat uns dies de descans aquestes vacances, però ni així he aconseguit disminuir la meva indignació. I quan m’indigno penso més del compte, em torno neuròtic i al final haig d’escriure alguna cosa a mena de teràpia, que acabo llençant a la brossa sense acabar.
Aquestes són algunes reflexions estiuenques que m’han vingut al cap […]

Previous Entry

Tenia ja la mosca al nas amb tant menyspreu de les notícies peninsulars en tot suport (paper, audiovisual, Internet, …) envers el que va passar el 9N a Catalunya i vaig decidir investigar una mica pel meu compte si això del 9N de veritat havia tingut uns resultats tant minsos.

En realitat, els valors numèrics i […]

Next Entry

Temes tractats:
Comentaris recents