Mc. Agun Dena
Pensaments d'un roig separatista.
Mc. Agun Dena

Sobre cóm mentir sense dir mentides

Febrer 26th 2017 in General

És una opinió, com tot en aquest blog, però crec que un bon assessor immobiliari és una joia insuficientment valorada, injustificadament costosa econòmicament i, malauradament, inusitadament rara i infreqüent.

La bombolla immobiliària dels decennis passats va degradar profundament la professió, repeteixo, en la meva opinió i segons les meves vivències en aquest camp, i és estrany trobar bons professionals i empresses del ram que respectin unes mínimes “bones pràctiques”.

M’ha fet pensar de nou en el tema una infografia que he vist, publicada el 22 de març de 2016, en el blog de fotocasa.

No tinc motius per pensar que les dades que donen siguin falses, ni tindria forma fàcil de comprovar-ho, així que els dono un vot de confiança pel que fa a aquest tema, les dono per certes, accepto que siguin veritat, però la presentació a la infografia indueix a error.

Si indueixes els lectors a errors d’una forma tant flagrant, i no fas un esforç per aclarir-ho, és que ho fas conscientment, per tant l’efecte és el mateix que si menteixes. A tots els efectes és com si mentissis. La “informació” és mentida, o bé no és informació, és propaganda, és manipulació, hi ha intenció d’enganyar: menteixes.

Ja m’he quedat descansat!

I ara, per què la infografia indueix a error?

Feu-li una ullada a veure si ho trobeu.

Parla de la facilitat per vendre un pis al 2014 i 2015 en funció de diferents paràmetres …

¿Cuánto hay que rebajar para vender una vivienda? INFOGRAFÍA. Article al blog de fotocasa.

¿Cuánto hay que rebajar para vender una vivienda? INFOGRAFÍA. Article al blog de fotocasa.

Si anem mirant les diferents seccions, les dades es presenten de forma que a la part esquerra hi ha les que han obtingut un resultat positiu (vendre “ràpid”) i a la dreta els que han obtinguts resultat negatiu (han trigat més a vendre). Les dades que presenta poden ser creïbles, però triar on poses el límit entre vendre ràpid o trigar massa no és una decisió innòcua. Amb tot accepto que, per poder simplificar prou com per fer una infografia cal fer algunes concessions.

La meva objecció és a la darrera secció: “Paper del professional”.

Els gràfics, l’aspecte visual, mira de ressaltar molt especialment la part negativa, d’una forma molt més evident i intencionada que a les seccions anteriors, amb símbols com el dit amunt i avall i elements distractors al voltant del costat negatiu, a veure si cola.

Amb tot s’ha de reconèixer que ho diuen, però vaig a ressaltar alguna coseta:

  • “68% contó con la ayuda de un profesional para vender la vivienda” (dedueixo que és el 68% dels que van poder vendre en el termini que han considerat raonable)
  • “35% de los que NO han vendido NO han recurrido a ningún profesional”

És a dir, que el 65% dels que NO han venut en un termini “raonable”  sí que havien comptat amb l’ajut d’un professional !!! Només un 3% de diferència !!! No sembla un bon argument per promocionar l’ús de serveis immobiliaris !!!

Bé, que em perdonin els bons professionals del sector, que sé que n’hi han, pocs, però alguns hi han, però no creieu que una manipulació tant grollera de les dades no contribueix massa a generar confiança?

Aquí ho deixo. Segur que hi ha molts matisos per comentar, però ja us ho deixo a vosaltres.


Comments are closed.

Tenia ja la mosca al nas amb tant menyspreu de les notícies peninsulars en tot suport (paper, audiovisual, Internet, …) envers el que va passar el 9N a Catalunya i vaig decidir investigar una mica pel meu compte si això del 9N de veritat havia tingut uns resultats tant minsos.

En realitat, els valors numèrics i […]

Previous Entry

Eren els anys 80 i “Eskorbuto” cantaven “Mucha policía, poca diversión”.

[youtube]https://youtu.be/Rkw70Xu6PzY[/youtube]

Segons expliquen a “Mariskal Rock” aquest any uns músics han estat sancionats per  cridar-ho en un concert de l’any passat.

És ben bé com diuen “Reincidentes” a la cançó “Terrorisme” del seu àlbum de 2017 “Vergüenza”:
“Vamos pa’tras con paso firme”
(espero que no els acabi perseguint també […]

Next Entry

Temes tractats:
Comentaris recents